Saturday, November 10, 2012
Kek Cawan Vanila Dan Aising RIBENA
Bahan-bahan :
Kek
l50g mentega, dilembutkan sedikit
50g gula kastor
1 3 biji telur
80g tepung naik sendiri
50ml susu
1/2 sudu besar ekstrak vanila
Aising
20g mentega
60g krim keju, dilembutkan
70g gula aising
2 sudu besar bes minuman Blackcurrant Ribena
Cara menyediakan:
1.Adun mentega dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan telur satu Persatu.Pastikan setiaP biji telur dipukul sebati sebelum memasukkan telur yang seterusnya.
2. Masukkan separuh tepung yang sudah diayak, tambahkan susu dan vanila
sebelum memasukkan baki tePung. Kaup dan balikkan adunan sehingga
sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan kek cawan yang dialas sehingga 3/4 penuh.
Bakar di dalam ketuhar ( 190C) selama 12- 15 minit atau sehingga kek naik
dan berwarna keemasan. Setelah sedia,alihkan kek ke rak Pendingin.
4. Campurkan mentega dan keiu berkrim dan pukul sehingga licin. Kemudian,
tambahkan gula aising dan bes minuman blackcurrant Ribena - pukul
sehingga sebati.
5.Sapukan aising Ribena ke atas kek yang telah disejukkan. Untuk kesan menarik,
titiskan beberapa titik bes minuman Ribena di atas laPisan aising dan
sebarkan aising dengan menggunakan pencungkil gigi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment